Vom-Ber Duán

~~ Tämä on Virtuaalihevonen ~~ This is a Sim-Game Horse ~~


© Kuvien tekijänoikeudet

Palaa etusivulle


 • Nimi: Vom-Ber Duán "Pommi"
 • Rotu: Lämminverinen
 • Sukupuoli: Ruuna
 • Väri: Ruunikko
 • Säkä: 160cm
 • Syntymäaika: 3.11.2012, 5v (reaali vuodesta 2017->)
 • Omistaja: Ellu VRL-14177
 • Kasvattaja: Duán Stable
   
 • Rekisterinumero: VH00-000-0000

Saavutuksia

Ei ole vielä


Luonnekuvaus

Lämminverinen ruuna seisoo tarhassa tyytyväisen näköisenä eikä välitä ympärillä hyrräävästä suomenhevosesta mitään. Pommi ottaa kaikki asiat aina lunkisti. Se väläyttää kerran hampaitaan suomenhevoselle, joka lopettaa samantien härkkimisen. Ruuna palaa takaisin horrokseensa ja huiskii kärpäsiä hännällään. Sen korvat kääntyvät hörölle. Jostain kantautuu ääni. Se nostaa rauhallisesti päänsä ja vilkaisee portille. Nuorehko nainen on tullut hakemaan näitä sisälle. Hitaasti ja varmasti ruuna tallustaa portille suomenhevosen jäädessä kauemmas epäilemään. Nainen silittää suurta hevosta hellästi otsalle ja laittaa narun riimuun kiinni. Suomenhevosella ei ole aikomustakaan antautua. Se juoksee vain kauemmas portilta ja jää pörisemään. Lämminverinen kuitenkin astuu rauhassa ulos portista ja kulkee nätisti perässä. Vähän ennen tallin ovea kuuluu rysäys ja ruuna nyppää pari kertaa narua. Suomenhevonen syöksyy parivaljakon ohi talliin. Pommi näyttää hetken järkyttyneeltä, mutta rauhoittuu nopeasti. Nainen jättää sen käytävälle seisomaan siksi aikaa, kun saalistaa karkulaisen kiinni. Tämän jälkeen hän voi keskittyä ruunan hoitamiseen.

Pommi nauttii täysin siemauksin harjauksesta. Se oikein huojuu vetojen tahtiin silmät puoliummessa. Edes harjan tipahtaminen lattialle ei saa sen korvaa värähtämään. Vasta suitsien kilinä saa sen havahtumaan. Ruuna terästäytyy vähän, mutta antaa naisen touhuta kaikessa rauhassa. Kenkien tarkistus vielä ja ruuna on valmis aisoihin.

Hevonen seisoo kaikilla jalansijoillaan suulissa. Se kuitenkin tietää mitä tuleman pitää. Se heittää pari kertaa päätän, kuin pyytäen kiirehtimään valjastuksessa. Nainen saa viimeisetkin remmit kiinni jaon valmis päästämään Pommin irti. Ruuna lähtee heti liikkeelle ja nainen hyppää kyytiin. Hevosen olemus on heti erilainen. Se kävelee pienellä kiireellä ja nyppii ohjia. Pian nainen antaa hölkkä luvan ja hevonen tottelee. Vauhti kasvaa samalla kun ohjiin lisääntyy paine. Naisella on tiukka ilme kasvoillaan. Valjakko saapuu suoralle, jossa hän antaa hevosen lisätä vauhtia. Korvat hörössä ruuna painaa ohjalle ja lihakset alkavat tekemään enemmän töitä. Vauhti kiihtyy. Nainen saa pitää jo tosissaan ohjista kiinni ettei hevonen pääsisi viemään. Suoran lopulla hevonen kuitenkin hidastaa opitusti vauhtia. Pommi rauhoittuu hölkkäämään saatuaan päästellä höyryjä. Myös naisen tehtävä ohjissa helpottaa. Hetken päästä hän pyytää hevosta kävelemään. Ruuna on jo vaahdossa ja kävelee reippaasti. Nainen miettii, että tämä riittää varmasti viimeistelyksi starttiin. Valjakko palaa takaisin tallille.

Hevonen nauttii pesusta. Pitkillä harjan vedoilla valkoinen vaahto liukuu hevosen kylkiä alas ja päätyy viemäriin. Nainen vetää enimmät vedet hikiviilalla pois ja ruuna ravistelee lopuksi itsensä. Pommi rupeaa lipomaan huuliaan nähdessään naisen tuovan sille melassivettä. Se painaa päänsä upoksiin makeaan veteen ja juo antaumuksella. Nainen pakottaa hevosen pitämään taukoja ottamalla sangon välillä alas. Kun viimeinenkin pisara on juotu ja jalat kylmätty, Pommi pääsee takaisin ulos. Se saa vielä yhden vapaapäivän ennen starttia.

Starttipäivä on koittanut. Pommi on puunattu hienoksi ja kiiltäväksi. Se astelee naisen perässä koppiin ilman minkäänlaista epäilystä. Ruuna rupeaa heti nyhtämään heinää verkosta. Matkalla pidetään tauko, jolloin vilkaistaan hevosen kuulumiset ja tarjotaan vettä. Loppumatkakin sujuu ongelmitta. Varikolle päästessä, ajetaan auto parkkiin katoksen eteen. Pommi otetaan alas ja nainen käy sitä taluttamassa narusta. Hevonen kulkee rennosti, mutta kuunnelleen tarkkaan ympäristöä. Välillä se nostaa päänsä koholle ja hörähtää ohimenevälle valjakolle. Katoksella Pommi seisoo nätisti. Välillä se heiluttaa päätään kalisuttaen ketjuja.
Nainen pärjää tämän hevosen kanssa yksinkin. Hän päästää ruunan irti, joka lähtee reippaasti askeltamaan. Hän kiertää hetken varikolla, kunnes radan portit avataan lämmittelylle. Pommi siirtyy reippaaseen raviin ja kaartaa radalle. Useampi hevonen on samaan aikaan radalla ja valjakko suuntaa tutun kuskin selkään. Ruuna painaa ohjalle, mutta on huomattavasti rauhallisempi toisen perässä. Lämmitys sujuu odotusten mukaan. Valjakko kävelee vielä hetken varikolla ennen kuin palaavat katokselle. Hevonen peruuttaa nätisti paikalleen. Nainen riisu siltä päävehkeet ja tarjoaa vähän vettä. Aurinko porottaa täydellä teholla, joten loimia ei tällä kertaa tarvitse. Myös hiekat puhdistetaan suojien alta. Ruuna ottaa kaiken rauhassa. Se keskittyy työhönsä täysin, eikä käytä turhaan energiaansa muuhun.
Nainen kuuntelee kaiuttimista selostusta ja seuraa ravien kulkua. Pian koittaisi heidän lähtönsä. Hän laittaa ruunalle takaisin suojat ja suitset ja lähtee kävelyttämään. Pian kuulutuksessa ilmoitetaan esittelyyn olevat muutama minuutti. Hevoset kokoontuvat esittelyrinkiin. Varikkotarkkailija antaa luvan mennä radalle. Hevoset siirtyvät jonossa radalle. Pruuvissa ruuna spurttaa iloisesti muiden mukana. Nainen ajaa sitä edelleen toisten selässä, jottei se turhaan kuumuisi. Tulee viimeinen kuulutus ennen lähtöä. Lähtöauton kello alkaa laskea minuutista alaspäin. Hevoset alkavat lähestyä autoa. Pommi painaa ohjalle. Nainen kääntää sen omalle paikalle siivekkeen taakse. Lähtölinjaan on satametriä. Vauhti kiihtyy. Kavioiden rummutus täyttää ilman. Auto irtoaa ja hevoset syöksyy matkaan. Pommi lähtee kuin tykin suusta, mutta niin lähtee muutama muukin. Ruuna jää kolmannelle ja nainen koittaa pakittaa parijonoon. Hevonen ei suostu tähän, joten nainen päästää sen menemään. Pian se on johtavan rinnalla. Hevonen pullaa edelleen ja vauhti kasvaa. Johtava ei lähde enään vastaamaan ja Pommi siirtyy kärkeen. Se tekee hetkessä eroa muihin. Viimeinen puolikas alkaa, mutta vauhti alkaa painaa jaloissa. Pääryhmä saa ruunan kiinni. Sitkeästi se yrittää vielä vastata, mutta ei auta. Ruuna taipuu ja jää lopulta rahoitta. Nainen harmittelee ajosuoritustaan. Se ei mennyt ollenkaan putkeen. Hän kävelyttelee puhaltavaa hevosta varikolla pitkän tovin. Kun hengitys alkaa tasaantua, hän ajaa takaisin katokselle. Ruuna puretaan ja käytetään pesulla. Se saa pelkän verkkoloimen selkäänsä ja saa nyt nauttia melassivetensä elektrolyyteillä höystettynä. Nainen taputtaa ruunaa otsalle. Ensi kerralla sitten paremmin.


Sukuselvitys

i. Tierra's Chervolet
12,2aly
ii. Chevalier Yep 13,1ake iii. Ramses d'Athée 13,1ake
iie. iie. Divinité 15,5ke
ie. Call Me Ugo 13,4ke iei. Last Farewell 10,8ke
iee. iee. Sweet Sacrifice 10,1aly
e. Lies Kind
11,2ake
ei. Tierra's Wow 11,0aly eii. King Of Jaarl 11,7ke
eie. Bloody Gin 10,4ke
ee. Memory Of Major 11,3ake eei. Bishop Ambesity 11,0ke
eee. Hunters Dream 12,7aly

I. Tierra's Chervolet aloitti kilpailemaan kaksivuotiaana. Se aloitti uransa heti voitolla. Seuraavassa startissa se näytti lahjakkuutensa, kun se kiri laukan jälkeen vielä toiseksi. Sitten tuli muutama takasisku, mutta kausi käsitti yhteensä 15 starttia, joista se voitti neljä ja olen muuten totossa kolme kertaa. Kauden arvokkain voitti tuli viimeiseen starttiin Poker Sprint -finaalissa.
Kolmenvanhana se kilpaili jo ikäluokkahuippuja vastaan. Sen kauden yhdeksän starttia käsitti mm. Kasvattajakruunun, joista karsinnassa ori oli kolmas ja itse finaalissa neljäs. Tämän kauden jälkeen voitot alkoivat kiertämään. Ura käsitti yhteensä 46 starttia sijoin 6-4-9 ja voittosummaksi kertyi 48 700ve. Ennätyksensä 12,2aly ori juoksi uransa viimeiseen starttiin ollen toinen.
Muita jälkeläisiä oriilla on kaksi, joista toinen oli Tammaderbyn 2014 kolmas.

II. Chevalier Yep kilpaili täyden uran. Ranskalainen ori juoksi kaksivuotiaana vain opetuslähdön. Kolmevuotiaana ura lähti täyteen käyntiin. Silloin se nappasi muutaman totosijan sekä uransa ensimmäisen voiton. Se juoksi myös viidenneksi Kasvattajakruunussa.
Viiden vanhana ori alkoi juoksemaan myös montéssa menestyen siinäkin, sillä hevonen äänestettiin vuonna 2009 VRER:n ravigaalassa vuoden Lämminveriseksi Montéhevoseksi.
Uralle osui myös suurkilpailumenestystä. Ori voitti vuonna 2008 Hubertusajon, vuonna 2009 Rankingfinaalin ja sijoittui vuonna 2009 Silwer Herossa sekä Highest Point Memorialiassa toiseksi. Oriin ura käsitti lopulta 119 starttia sijoin 17-13-9. Voittosummaksi kertyi 112 120ve ja ennätys 13,1ake.
Jälkeläisiä oriilla on useita.

III. Ramses d'Athée kilpaili alkuun Ruotsissa, mutta vuonna 2004 se tuotiin Suomeen. Se juoksi urallaan hulppeat 262 starttia sijoin 28-32-36. Voittosummakin kasvoi 227 720ve ja ennätys 13,1a on juostu Ruotsissa. Ori kilpaili enimmäkseen Suomen puolella montéssa. Se palkittiinkin Vuoden 2006 parhaana Montéhevosena VRER:n ravigaalassa.

IIE. Divinité oli varmajalkainen kisatamma. Se juoksi urallaan 76 starttia ja vain kuusi hylkäystä tuli uran aikana eikä laukkojakaan ollut startteihin nähden paljoa. Tamman statistiikka luvuin oli 9-12-5. Voittosumma oli 46 480ve ja ennätys 15,5ke. Tamma kilpaili myös paljon montéssa.
Tammalla on kuusi varsaa, joista parhain on Chevalier Yep.

IE. Call Me Ugo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin neque augue, convallis vel tempor sit amet, elementum id urna. Maecenas malesuada, elit mollis fermentum mattis, nunc odio suscipit nisi, laoreet porttitor massa nulla at turpis. Sed a augue quis augue blandit luctus. Praesent id porttitor purus. Maecenas quis dui nec dolor condimentum pellentesque ac ut sem. Sed quam velit, posuere euismod vehicula sit amet, dignissim vel dui. Maecenas id arcu nec lectus gravida aliquet eu nec tellus. Duis odio lectus, adipiscing tempor cursus sed, imperdiet ac orci. Praesent sagittis suscipit augue a varius. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla eget dolor sapien, sed ultricies metus. In tempus pellentesque enim, ac dapibus est convallis sit amet. Nunc vestibulum magna at urna ultrices mattis lacinia ante semper.


Kisakalenteri

3-vuotiskausi
28.12.2016 - Kerystonin Kartano - villit - koelähtö - 2100m - Hyv. - 21,8ke - 0ve
4-vuotiskausi
22.4.2017 - Aken Ravitalli - VRER - avoin - 1609m - 7/11 - 17,4aly - 0ve
27.5.2017 - Aken Ravitalli - VRER - avoin - 1609m - 7/10 - 18,5aly x - 0ve
9.6.2017 - Kilpakeskus Chermia - villit - yli 15,0aik. - 2100m - 1/11 - 15,2ake - 500ve
15.6.2017 - Zelos - villit - 17,0-19,9aik. - 2100m - 4/10 - 18,4ke - 750ve
27.7.2017 - Lily's Trotters - VRER - 16,0-17,9aik. - 2100m - 2/9 - 17,3ke - 1200ve
27.8.2017 - Duán Stable - VRER - 17,0-19,9aik. - 1609m - 11/11 - 18,6aly x - 0ve
31.8.2017 - Lily's Trotters - VRER - 16,0-17,9aik. - 2100m - 5/11 - 19,2ke - 200ve
16.9.2017 - Duán Stable - villit - 17,0-19,9aik. - 1609m - K
7.10.2017 - Namer - VRER - avoin - 1609m - 2/12 - 15,3aly - 750ve
10.11.2017 - Miseryn Ravitalli - villit - enint. 5000ve tien. Kyvyt Esiin divisiiona -karsinta - 1609m - HPL
5-vuotiskausi
17.1.2018 - Kookoksen Kisakeskus - VRER - 14,0-15,9aik. - 1609m - 3/10 - 14,5aly - 500ve
19.1.2018 - Duán Stable - VRER - 14,0-16,9aik. - 1609m - 1/9 - 15,2aly - 3000ve
6.2.2018 - Lily's Trotters - villit - 14,0-16,9aik. - 1609m - HML
13.2.2018 - Lily's Trotters - villit - 14,0-16,9aik. - 1609m - 5/13 - 100ve
14.2.2018 - Duán Stable - VRER - avoin - 1609m - 9/16 - 19,3ly - 0ve
1.4.2018 - Ravitalli Ragnarök - VRER - 14,0-15,9aik. - 2100m - 1/7 - 14,2ake - 3000ve
10.4.2018 - Lily's Trotters - villit - 14,0-16,9aik. - 1609m - 9/12 - 16,2aly - 0ve
12.5.2018 - Duán Stable - VRER - 14,0-16,9aik. - 1609m - 6/9 - 14,2aly - 0ve
10.6.2018 - Ravitalli Karanteeni - villit - alle 14,9aik. - 2100m - 3/8 - 13,5ake x - 1500ve
15.6.2018 - Lily's Trotters - VRER - 14,0-15,9aik. - 1609m - 1/12 - 14,2aly - 3000ve
Statistiikka yhteensä: 20 | 4-2-2 vs.14.500ve 14,2ake - 16,4ke
Muut kilpailut
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Päiväkirja

23.6.2017 -- Hierontaa

Cherry tuli tänään taas hoitamaan hevosia. Pommille olin varannut pelkän hieronnan. Kunto ruunalla tuntuisi olevan kohdillaan. Cherry ilmaantuikin puolilta päivin tallille. Ensimmäisenä hän hoiti Leksan ja tämän jälkeen Pommin.

"Onnittelut rahasijoille pääsystä! Pommi vaikuttaa olevan hienossa kilpakunnossa, kun se kerran juoksee uransa tähänastisista starteista parhaita juoksuja juuri nyt. Hieroessa ruuna nautti jälleen kerran täysin siemauksin. Se seisoi hienosti aloillaan hieman ylimääräistäkin, mikäs siinä olikaan käytävällä torkkuessa. Pommi oli tosiaankin hyvässä ja vetreässä kunnossa. Sillekin selvästi sopii nämä lämpimät aurinkoiset päivät, jolloin selkäkään ei vedä niin kovasti jumiin. Silti suosittelen loimittamaan sitä kevyesti sadesään sattuessa. Myös ruunan lanne oli kestänyt nyt paremmin, eikä se kipuillut aluetta ollenkaan. Lavoistaan Pommi oli aavistuksen verran jumissa, mutta pienellä venyttelyllä ne sai avattua kokonaan. Kaulassa, selässä tai takaosassa ei mainittavia jumeja ollutkaan. Tsemppiä jatkotreeneihin ja kilpailuihin!
Hieronta 100ve -- Matkakorvaus 30ve + Leksa + Hopea = 450ve

Cherryn sanat vahvistivat omaa tuntemustani. Kunhan selkä saadaan kolealla kesällä pysymään kunnossa, on menestys mahdollista ruunan kanssa.

26.5.2017 -- Työnsankari

Leksa ampaisi kuin tykin suusta, kun narun lukko aukeni. Pommi ei jäänyt yhtään huonommaksi vaan ampaisi myöskin matkaan. Ruuna nautti vapaudestaan ja juoksi Leksan perässä pitkin tarhaa. Pommin startti ei aivan onnistunut eilen. Tuli etusuoralla paha laukka ja jäätiin porukasta. Vielä se sai viimeiset kiinni, muttei se riittänyt edes rahasijaan. Mutta se ei ruunan mieltä paina toisin kuin valmentajan. Ruunikko ei aikonut jäädä Leksalle kakkoseksi vaan kirmasi tämän eteen ja rupesi pukittelemaan kohti. Leksa yhtyi leikkiin mukaan ja varsat jäivät ilakoimaan tarhaan.


3.5.2017 -- Hemmottelua

Kaikille kolmelle mussukalle oli tilattu hieronta aika. Piti näidenkin saada hemmottelua arkeensa. Pommi saattoi jo aavistaa mistä oli kyse. Se seurasi Cherryä silmä tarkkana ja paukautti muutaman kerran oveensa, että eikö hänen vuoro jo pitäisi olla.

"Pommi käyttäytyi tälläkin kertaa hienosti hierottaessa. Ruunasta näki kauas, kuinka se nauttikaan kaulansa käsittelystä. Selkä ja lanne sillä olivat hieman jumissa, mutta muutoin ruunikko oli hyvässä kunnossa. Suosittelisin kuitenkin loimittamaan lämminveristä, mikäli sateesta, tuulesta tai pakkasesta on pienintäkään epäilystä. Toistuvasti jumiutuva selkä kun viittaisi mahdollisiin ongelmiin ulkoilussa tai liikutuksessa, lähdetään ensin sulkemaan pois ensimmäistä vaihtoehtoa. Lihaskunto herralla alkaa olla jo parempi, mikä tietysti edesauttaa Pommin starttikuntoa ja myös pitää sen kunnossa!"
Hieronta 100v€ -- Matkakorvaus 30v€ + Leksa + Hopea = 330v€

Pommi tosiaan nautti olostaan! Nyt on lihakset vetreinä jokaisella.


22.4.2017 -- Ensimmäinen startti

Pomminkin kanssa päästiin ensimmäiseen starttiin. Aikaa se otti, kun välillä tuli takapakkia. Mutta nyt oltiin ruunan kanssa Aken Ravitallin radalla. Ruuna pyöritteli tarkkaan korvia, kun otin sen alas kopista. Sen otsatukka oli nätisti letillä ja kuljetussuojat loistivat uutuuttaan. Oli kaunis keväinen päivä, vihdoinkin. Enää ei rapa lentäisi.
Tein vähän ruunalle varustemuutoksia, jotta se pysyisi varmemmin käsissä. Päätin sen suosiolla lämmittää toisen selässä, jotta starttiinkin jäisi vielä paukkuja. Ruuna oli tosissaan. Se painoi kunnolla ohjalle ja puuskutti edellä ajavan niskaan. Pyytelin vähän anteeksi, kun tulimme radalta pois, mutta mies vain naureskeli. Olisi ehkä paras antaa ammattikuskin ajaa. Pommi rauhoittui jonkin verran lämmityksen jälkeen. Se ei enää kaivanut katoksella niin kovaa kuin aikaisemmin. Eihän se jo väsynyt voinut olla? En kai tuonut puolikuntoista starttiin? No ajan tämän startin rauhallisesti varmistellen. Katsotaan startin jälkeen sitten jatko suunnitelma.
Hevoset kääntyivät auton taakse. Minuutti ja mentiin. Pommi juoksi visusti toisen selässä, ennen kuin käänsin sen omalle lähtöradalle. Startti tapahtui ja Pommi erottui heti muista. Se kiihdytti heti keulaan ja jäi kovasti painamaan ohjalle. En voinut enempää pitää ettei se olisi tukehtunut. Se juoksi puoli reipasta heti ensimmäisen kilometrin. Viimeiset viisisataa alkoi ja Pommilla alkoi jalka painamaan. Sitkeästi se vielä sinnitteli, mutta taipui se lopuksi seitsemänneksi ja oli ensimmäinen ilman rahaa. Nyt Pommi malttoi kävellä ja se puhaltelikin pitkään. Hoidin sen startin jälkeen huolella. Ihan heti en sitä ilmoita uudestaan. Treenataan vielä hetki ja katsellaan sopivat varusteet, jotta kummallakin olisi hyvä olla raveissa.

25.3.2017 -- Tohtorin tarkastus

Oikeastaan Pommin takia tilasin Cherryn käymään tallilla. Vaikka itse en Pommin jaloissa tuntenut muutoksia, halusin silti tarkistaa sen. Kuitenkin on tarkoitus aloittaa kisamaan ja haluan hevosen ehjänä starttiin. Ruunan otin hiitin jälkeisenä päivänä Leksalle perähevoseksi. Kävimme rauhallisen lenkin välillä kävellen ja välillä hölkkien. Alkuun ruuna tuntui vähän jäykältä, mutta vertyi nopeasti. Eikä tänä aamuna ulos laittaessa vaikuttanut mitenkään normaalista poikkeavalta.
Päivällä tulin hakemaan hevosia sisälle. Piti ottaa ajoissa, jottei Cherryn tarvitisisi odotella. Varmasti hänellä riittää asiakkaita enkä todellakaan halua viivytellä häntä. Pommi pysytteli portista kauempana sillä Leksa ajoi sen aina pois. Toinen oli muka niin nälkäinen, että ensimmäisenä pitäisi heinät saada. Valitettavasti heiniä ei ollut nyt tarjolla ja Leksa siirtyi kauemmas mököttämään. Pommi sen sijaan tuli kiltisti sisälle ilman kaveriaankin. Tosin hetken päästä Leksa tuli ryminällä sisälle. Sen hoidettuani, harjasin vielä Pommin valmiiksi. Tässä välissä päätin käydä pikaisesti treenaamassa Hopean.
Cherry tuli hoitaessani Hopeaa. Ensin käytiin orii läpi ja sitten Leksa. Viimeiseksi jätettiin mahdolliseti mukavin ja helpoin tapaus.

"Lämminverinen juoksija käyttäytyi tälläkin kertaa oikein siivosti hoidettaessa. Tutkimus aloitettiin jalkojen ultraamisella, mutta mistään jalasta ei löytynyt muutoksia jänteissä tai siteissä. Jalkojen lämpeneminen rasituksessa voi johtua monesta asiasta, mutta mikäli siitä tulee säännöllistä tai se pahenee, ota uudelleen yhteyttä niin tutkitaan uudelleen. Koska oireet ovat kaikissa jaloissa samat, en olisi kuitenkaan kovin huolestunut ainakaan jalkojen hyvinvoinnista.

Hampaiden raspauksessa Pommi käyttäytyi kuin herrasmiehen kuuluukin, eikä sitä tarvinnut edes rauhoittaa. Suussa ei kovin paljoa piikkejä vielä ollutkaan, johtunee varmasti pitkälti ruunan oikein hyvästä ja tasaisesta purennasta. Hieroessa hevonen oli aluksi kovin hämillään, mutta tyytyi sitten tilanteeseen alahuultaan lörpötellen. Selästään ruuna hieman aristeli, mutta muutoin siitä ei mitään ihmeellisempää löytynyt."
Hieronta 100v€ -- Raspaus 60v€ -- Jalkojen ultra 90v€ -- Matkakorvaus 30v€ + Leksa + Hopea = 520v€

Pommi vaikutti tyytyväiseltä saamaansa hoitoon ja pääsi rouskuttelemaan heiniää karsinaansa.

23.3.2017 -- Hiitillä

Otin ainoastaan Pommin mukaan ratahiitille. Kelit ovat olleet vähän kehnot kovempaan ajoon, niin pakko oli lähteä radalle. Ruuna kaipaileekin hiittiä sillä pian pitäisi aloittaa kilpailukausi.
Ruuna koitti pullata turhankin kovaa lämmitysajossa. Koitin sitä parhaani mukaan pidellä ja rauhoitella ja hetken päästä se tuotti vähän tulosta. Ruuna rauhoittui pikkuisen, mutte kokonaan lopettanut ohjiin painamista. Ajelin sillä hölkkää sellaiset neljä kilometriä ja viidennen vähän reippaampaa. Saatiin kunnolla paikat lämmiteltyä. Pommi hölkkäsi hyvin ja tasaisesti. Se ei enää kytännyt niin kuin ensimmäisillä kerroilla radalla. Vähän taas himmattiin vauhtia. Ruunahan ei suostu kävelemään eikä sen kanssa kannata ruveta tappelemaankaan. Hölkkäsin sen kanssa volttauspaikalla ja hetken siinä pyörinkin ennen kuin lähdin ajamaan itse hiittiä. Paine ohjissa kavoi heti, kun päästiin juoksemaan kilpailusuuntaan. Koitin hillitä sen vauhdin sopivaksi ettei aivan täysiä mennä. Tarkoitukseni oli ajaa kahdentonnin hiitti. Ensimmäinen rinki mentiin niin rauhassa kuin Pommi saattoi mennä. Vähän annoin sille ohjaa seuraavalle kierrokselle. Pommi spurttasi heti kovempaa. Aina vain se painoi kovempaa ja kovempaa. Lopuksi se jo rynni laukalle ja päästi takasuoran kiitoa. Kinnaaminen ei auttanut enää, joten annoin sen mennä pätkän täyttä kiitoa. Vähän kyllä hirvitti olla kilpakärryissä, kun jalat kolhii melkein rampeille. Kiristin ruunan sekkiä ja aloin ottamaan kiinni. Nyt ohjat toimivat ja hevonen rupesi hetken päästä hidastamaan. Pommi puhalsi sieraimet suurina ja ruuna oli aivan vaahdon peitossa. Hölkkytin sitä vielä useamman ringin, että sain sen hengityksen tasaantumaan. Vielä vähän katoksellakin se puhalteli, mutta pesun jälkeen kävin sitä vielä narusta taluttelemassa ja juotin sille melassivettä.
Kotii päästyämme kylmäsin ruunan jalat. Siinä välissä, kun jäät vaikuttivat, heitin hevosille heinät karsinoihin ja kävin hakemassa Hopean ja Leksan sisälle. Laitoin vielä ruuat valmiiksi ennen kuin hoidin Pommin loppuun. Ei se ainakaan jäykältä tuntunut ja jalatkin tuntuivat olevan kunnossa. Viimein annoin hevosille keurat ja sammutin valot tallista.


11.22017 -- Tohtorin syynissä

Tänään oli taas lääkäripäivä. Cherry tulisi tekemään Hopealle perustarkastuksen ja ottamaan siitä verikokeen. En usko, että siinä mitään suurempaa on, mutta haluan varmistua. Viime startissa se kuitenkin antoi vähän periksi, mutta olihan siinä kova avaus. Leksalle pyysin kokovartalohieronnan, jos se auttaisi myöskin tuohon raviin. Sillä voi aivan hyvin olla jotakin jumeja, mitä itse ei vaan hoksaa. Sitten kaikille laitetaan vielä influenssarokotteet.
Pommi oli nopea tapaus. Rokotus kaulaan ja se oli siinä.

"Tällä ihastuttavan mukavalla hoidettavalla ei tällä kertaa ollutkaan vuorossa muuta kuin rokotus. Pommi tuntui tälläkin kerralla nauttivan täysin siemauksin saamastaan huomiosta, eikä ollut laisinkaan pahoillaan edes piikitetystä influenssaviruksesta. Tuttuun tapaan seurailehan rokotettujen lämpöjä pari päivää, ja jos kaikki on ok niin treeniin vain."
Influenssarokotus 3x 120v€ -- Matkakorvaus 25v€ + Hopea + Leksa = 365v€

23.1.2017 -- Uuden vuoden loskakeliä

On ollut kyllä kummallinen talvi. Lunta ja vettä vuorotellen. Hevosten liikutuskin on ollut melko haasteellista. Hopean kanssa ollaan ratsasteltu paljon. Leksa ja Pommi ovat vuorotellen aisojen välissä. Välillä niilläkin on selästä päin käyty.

Pommi sai viettää tänään vapaapäivän. Hain sen kuitenkin samaan aikaan sisälle kuin muutkin. Ihan siksi, ettei sen tarvitse jäädä yksin ulos. Sen verran se on läheisriippuvainen. Pommi hengaili ihan tyytyväisenä karsinassaan, kun kävin liikuttamassa Hopean ja Leksan. Sillä välin kun Leksan jäät vaikutti sen jaloissa, aloin hoitamaan Pommia. Hokit on hirveän tärkeä tarkistaa ja mieluusti usein. Joten Pommi sai normaalin harjauksen ja kenkien tarkistuksen. Muutama hokki piti sinne tänne vaihtaa, mutta muuten kaikki oli ok. Laitoin Pommin takaisin karsinaan ja aloin iltatallia tekemään. Vielä illalla kävin käärimässä Leksan jalat ja toin muillekin hevosille vielä porkkanat.


28.12.2016 -- Koelähtö

Pommi höristeli korviaan, kun peruutin sen ulos kopista. Ruuna katseli hetken ihmetellen ympärilleen kunnea hirnahti ohi kulkeville hevosille. Se olisi mielellään lähtenyt toisten perään, mutta talutin sen katokselle. Olimme saapuneet Keystonin Kartanon raveihin tarkoituksena juosta koelähtö. Pian, toivon mukaan, Pommi saisi starttiluvan. Vähän olimme kumpikin hermostuksissa, mutta rauhoittelin hevosta sitä silitellen ja toivoin, että myös omasta vatsasta perhoset lentäisivät pois. Ruuna oli helppo valjastaa. Se tähyili terävänä ympärilleen, muttei kuopinut tai tanssinut. Päästin ruunan irti ja se lähtikin kiltisti kävelemään. Hetken päästä hyppäsin kärryille ja jatkoin kävelytystä hetken varikolla. Vähän veryteltiin jäseniä ennen kuin suuntasin radalle lämmitykseen. Pommi ravasi letkeästi ja iloisesti. Välillä se muka näkin jotakin ja teki pieni mutkia. Hölkkäsimme muutaman ringin ja sitten vähän kiristin vauhtia. Pommi vastasi hyvin pyyntöön ja alkoi hivenen painamaan. Ennen kuin ruuna pääsisi täyteen vauhtiin pidätin sitä kovasti ja suuntasin radalta pois. Enää Pommi ei suostunutkaan kävelemään vaan tekutti katokselle asti. Vähän meinasi ruunalla ottaa peruuttaminen pattiin ja se koitti puolittain hypätä pystyyn, mutta onnistuttiin ilman suuria vaurioita.
Pommi painoi voltissa reippaasti ohjalle. Toivon jo Aja-komentoa, mutta aina vain pyörittiin. Varmaan nuorille hevosille hyvää volttausharjoitusta. Vihdoin komennot alkoivat ja valjakot rynnistivät matkaan. Pommi oli vanhempi kuin muut ja se porskutti yksin keulassa. Siinä mielessä onni, että juostiin yksin tai se olisi voinut pullata itsensä jo puhki tai laukkoa liioista paineista. Ruuna rauhoittuikin menemään ihan mukavasti ja viimeiselle puolikkaalle lisättiin vähän vauhtia. Sanoisin omalla perstuntumalla, että läpi meni. Lähdimme hölkässä radalta pois ja hetken hölkkyytin jäähdyttelyä varikolla. Samalla jo kuuluteltiin koelähdön tuloksia ja kyllähän se läpi meni. Ajoin katokselle ja purin ruunan. Se oli tehnyt hyvän suorituksen ja palkaksi tarjosin sille melassivettä.


27.12.2016 -- Arkea ja puunausta

Pommi ja Leksa jo norkoilivat portilla, kun tulin iltapäivällä tallille. Alkoi jo vähän hämärtämään, mutta Pommi oli pakko ajaa tänään. Leksa oli vauhti päällä myöskin, olihan se jo melkein viikon ollut piikityksien takia levossa. Pommi tapansa mukaan vain raahautui perässä talliin, Leksan määrätessä vauhdin. Hopea vähän hörähti kaksikolle meidän tullessa talliin. Leksa ampasi ensimmäiseen karsinaan ruuan toivossa. Pyöräytin Pomminkin karsinaan ja jätin sen hetkeksi sinne hakiessani varusteita. Ajattelin ajaa sillä ihan vain muutaman terävän vedon. Ruuna vain nuokkui valjastaessa. Ei uskoisi minkälainen ruutitynnyri se on aisojen välissä. Pommi seisoi hienosti paikallaan, kun päästin sen ketjuista matkaan. Aluksi ruuna malttoi kävellä, onneksi. Oli jo jonkin verran pakkasta enkä halunnut sormien jäätyvän. Pyysin ruunaa hölkkäämään ja Pommi terävöityi heti. Paine ohjissa alkoi tuntumaan ja askel piteni kaiken aikaa. Sen verran on jo tulllut ajettua kaiken näköisiä pullareita ettei pieni painaminen mitään haittaa. Ajoin pakkaskelissa hyvän pitkän lämmityksen ja sitten muutaman intervallin. Pommi oli iloinen ja juoksi korvat tötteröllä. Hölkkäsin vielä lopuksi, jotta henki tasaantui ja lihakset palautuivat. Enää Pommi ei malttanut kävellä vaan steppasi talliin asti. Puunasin ruunaa vielä pitkän tovin ajon jälkeen. Pesin sen hyvin ja kääriin hyviin loimiin. Vähän linimenttiä selkään, jäät jalkoihin ja shinea harjaan ja häntään. Jäiden vaikuttaessa jalkoihin, setvin siis ruunan jouhet ja leikkasin sille siistin niskasiilin. Samalla harjailin vähän muitakin ystäviä ja heitin niille heinät. Olin kaikille käynyt ostamassa uudet riimut joululahjaksi. Pommi sai kauniin punaisen riimun. Ennen kuin lähdin tallista hoidin Pommin jalat loppuun ja vahdoin sille kuivat loimet. Heitin vielä loput eväät hevosille.

23.12.2016 - Tohtorointia

Pommi on nyt muutaman päivän ollut hoidossani ja se tulikin hyvässä kunnossa. Vähän sitä ajelin ja päätin sen vielä tarkastuttaa eläinlääkärillä, jotta kaikki olisi hyvin enne koelähtöä. Cherry tulikin meillä käymään ja tarkasti kummankin hevosen.

"Suurikokoinen käsittelystä lähinnä nauttinut lämminverinen ruuna oli heti ensisilmäyksellä varsin hyvän näköinen. Hieman tarkemmin katsottuna sen karva oli kuitenkin hieman kiilloton, joten omistajan suostumuksella se madotettiin saman tien varmuuden vuoksi. Muuten kaikki olikin Pommilla kunnossa, sen hengitystiheys ja syke olivat alhaiset, kuten terveellä ja treenatulla hevosella kuuluu ollakin. Myös suolistoäänet kuuluivat selkeästi ja ilman sivuääniä, eikä mitään huolestuttavia merkkejä sisäelimistä löytynyt. Jalat olivat kuivat ja terveet, kuten ravurilla tietysti näin nuorena vielä toivoisikin olevan. Koelähtöön siis vain, tsemppiä alkavalle raviuralle!"

Perustarkastus 80vEUR -- Madotus 20vEUR -- Matkakorvaus 25vEUR + Leksa -- Yht. 365vEUR

Olin tyytyväinen tohtori palveluun ja ennenkaikkea ruunaan, joka käyttäytyi koko ajan asiallisesti. Koelähtöön ilmoitin sen heti kuultuani kaiken olevan ok. Vielä muutama lenkki ajetaan ennen h-hetkeä.

18.12.2016

Vuosi lähenee loppuaan, kun sain uuden projekti idean. Päätin hommata muutaman hevosen lisää, mutta jujuna on, että ne ikääntyvät reaalisti. Niiden kanssa toimin niin kuin ne olisivat oikeita hevosia. Käytän klinikalla ja ilmoittelen maltilla starttiin. Tästä projektista en ota turhaa stressiä. Hoidan tämän samalla kuin Saltankin. Toivottavasti tämä lähtee hyvin käyntiin :)


Varusteet ja tarvikkeet

Arkeen

Starttiin


Varusteet Equestrian PRO, Kivimetsän Varuste, Mestyn Varuste ja OddPixel
Ulkoasu © M Layouts